Francuskie ciasto czekoladowe

Uwielbiam jeść, jestem czekoladoholikiem! Dlatego przychodzę z całkiem innym postem, myślę, że przepisy na moje ulubione ciasta, desery i inne potrawy będą się tu czasem pojawiały.
Dziś przepis na francuskie ciasto czekoladowe, które ubóstwiam. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale tak smaczne, że nie idzie mu się oprzeć. Trzeba sobie jakoś osłodzić ten powrót do pracy lub szkoły po wakacjach 😉 

Składniki:

Ciasto:
– 150 gram masła,
– 250 gram  gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao, 65% też daje radę )
– 6 jajek
– 200 gram cukru 
Polewa:
– mleczna czekolada (kilka kostek)
– 3 łyżki oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania:

1.Masło roztapiamy wraz z czekoladą na małym garnku. Polecam wybrać średniej wielkości garnek.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łyżką przekładamy do garnka z masą czekoladową i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.

3. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, nie za dużej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. Ciasto gotowe jest po 25 – 30 minutach. Nie dzióbać w nim patyczkiem!

4. Ciasto odłożyć do ostygnięcia, nie wolno rozkładać tortownicy aż cisto całkowicie nie ostygnie!

5. Czas na polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wraz z olejem rzepakowym.

7. Po wystygnięciu ciasto wyjąć z formy i polać polewą. Można je ozdobić orzechami lub malinami.

                                        


                                                                                                       Smacznego!

Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło ciasto i jak Wam smakowało! To ciasto dla prawdziwych czekoladołasuchów 🙂 Rozpływa się w ustach i jest takie „mokre” w środku, a na zewnątrz chrupiąca skorupka! 

Podobne wpisy

Podziel się: