Francuskie ciasto czekoladowe

 

 
Ciasto czekoladowe – uwielbiam jeść, jestem czekoladoholikiem! Dlatego przychodzę z całkiem innym postem, myślę, że przepisy na moje ulubione ciasta, desery i inne potrawy będą się tu czasem pojawiały.
Dziś przepis na francuskie ciasto czekoladowe, które ubóstwiam. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale tak smaczne, że nie idzie mu się oprzeć. Trzeba sobie jakoś osłodzić ten powrót do pracy lub szkoły po wakacjach 😉

Składniki:

Ciasto:
– 150 gram masła,
– 250 gram  gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao, 65% też daje radę )
– 6 jajek
– 200 gram cukru
Polewa:
– mleczna czekolada (kilka kostek)
– 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

1.Masło roztapiamy wraz z czekoladą na małym ogniu. Polecam wybrać średniej wielkości garnek.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łyżką przekładamy do garnka z masą czekoladową i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.

3. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, nie za dużej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. Ciasto gotowe jest po 25 – 30 minutach. Nie dzióbać w nim patyczkiem!

4. Ciasto odstawić do ostygnięcia, nie wolno rozkładać tortownicy aż cisto całkowicie nie ostygnie! Najlepiej po wystygnięciu, włożyć je do lodówki na kilka godzin.

5. Czas na polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem rzepakowym.

7. Po wystygnięciu  wyjąć z formy i polać polewą. Można je ozdobić orzechami lub malinami.

                                        


                                                                                                  

Koniecznie dajcie znać jak wyszło ciasto i czy Wam smakowało! To smakołyk dla prawdziwych czekoladołasuchów 🙂 Rozpływa się w ustach i jest takie „mokre” w środku, a na zewnątrz chrupiąca skorupka! Jeśli jest inaczej, coś poszło nie tak.

Podobne wpisy

Podziel się: