Placki z cukinii na bogato

Placki z cukinii – proste, szybkie i pyszne. W tym roku cukinia, czy jak kto woli kabaczek obrodziła obficie. Więc śmiało można eksperymentować kulinarnie. Kiedyś znajoma poczęstowała mnie pysznymi plackami z kabaczka. Bardzo mi zasmakowały. Proste w wykonaniu, a do tego smaczne. Idealne na obiad lub kolacje. W podstawowy przepisie czegoś mi brakowało, dlatego próbowałam co by dodać by wyszło coś naprawdę rozkosznego dla podniebienia. Dziś podzielę się z Wami swoim pomysłem na placuszki.

Składniki:

1 duża cukinia (kabaczek)

1 duża marchewka

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

nieduży „bukiecik” natki pietruszki

2 jajka

3 łyżki mleka / może być woda

1,5 szklanki mąki

sól i pieprz

olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie :

  1. Cukinię obrać. Dla tych co z tym warzywem mają pierwszy raz do czynienia podpowiem, że obiera się ją jak ogórka. Obranego kabaczka należy wydrążyć. W moim przypadku robię to nawet przy małych sztukach.
  2. Naszą cukinię trzemy na tartce – na wiórki jak do surówki.  Delikatnie solimy i odstawiamy do zmożenia. Im dłużej postoi tym lepiej.
  3. W tym czasie obieram i trę marchewkę – tak samo jak kabaczka. Cebulę kroimy naprawdę drobno, tak samo jak nać z pietruszki. Czosnek wyciskamy przez wyciskarke.
  4. Z zmożonej cukinii zlewamy wodę i dodatkowo odciskamy, by produkt był jak najbardziej „suchy”.
  5. Dodajemy do naszej gwiazdy wieczoru – marchewkę, czosnek, cebulkę i pietruszkę.
  6. Warzywa dokładnie należy ze sobą wymieszać.
  7. Dodajemy do nich jajka, mleko oraz mąkę i ponownie mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie należy dodać więcej mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka/wody.
  8. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Nie smażymy na dużym ogniu. Lepiej im zrobi jeśli powoli się obsmażą. Placki nie powinny być zbyt grube.
  9. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Wykładamy na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Nasze placki z cukinii są gotowe. Równie smaczne na ciepło jak i na zimno. Pasuje do nich sos czosnkowy z odrobiną koperku.

Lubicie cukinię? Próbowaliście już takich placków? Dajcie znać koniecznie jak Wam smakowały placki  gdy wykorzystacie mój przepis. Jeśli macie jakieś pytanie napiszcie w komentarzu, na pewno na nie odpowiem. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.

 

Podziel się: